Intrebari Frecvente |
Caria dentara este procesul prin care rezulta o cavitate. Apare cand bacteriile din gura produc acizi care ataca dintele. Netratata, caria dentara se poate complica cu infectii si poate duce chiar la pierderea dintelui.
Caria dentara poate fi prevenita prin periajul dintilor si folosirea atei dentare cu regularitate, prin controale stomatologice periodice, prin periajul profesional si prin evitarea alimentelor bogate in zahar.
Sunt infectii bacteriene ale tesuturilor si osului ce inconjoara si sustin dintii. Se mai numesc boli parodontale. Gingivita este o boala care afecteaza doar gingia (tesutul) care inconjoara dintii. Bolile gingiilor sunt progresive si se intind sub linia de insertie a gingiei afectand tesuturile de suport ale dintilor si osul instaurandu-se parodontopatia.
Dintele care prezinta un abces este un dinte care are o punga cu puroi in interiorul tesuturilor din jurul lui. Puroiul se formeaza atunci cand organismul incearca sa lupte impotriva infectiei bacteriene.
Cu o periuta obisnuita, din plastic, periaza dintii 3 minute, intai cu miscari marunte orizontale, apoi cu miscari verticale, dinspre gingii spre varful dintelui. Periaza bine toate fetele dintilor. Periuta electrica iti poate usura munca, dar nu e mai eficienta decat cea obisnuita. Se recomanda in special copiilor si persoanelor care, din anumite motive, nu pot folosi periuta clasica. Foarte important este si masajul gingiei cu periuta de dinti.
Obligatoriu dimineata si seara, inainte de culcare, dar preferabil ar fi sa te speli si dupa fiecare masa. Pentru ca periajul sa fie mai eficient, nu uda periuta inainte de spalare. Inainte ce te speli, indeparteaza resturile alimentare cu ajutorul atei dentare, iar la sfarsit, clateste-te cu apa de gura.
Pentru intarirea smaltului dentar, este esential sa folosesti o pasta de dinti cu fluor. Pastele de dinti pentru adulti nu trebuie sa aiba in compozitie mai mult de 15% fluor, iar cele pentru copii, cel mult 0,03% fluor.
Asadar, e bine ca adultii si copiii sa aiba paste de dinti separate. Fluorul in general este extrem de toxic pentru organism, la fel si pentru microorganismele din cavitatea bucala, dar este extrem de benefic in catitati optime pentru mineralizarea smaltului.
Avand in vedere ca deja sunteti doi, purtati o dubla responsabilitate. Este necesar sa constientizati necesitatea unei alimentatii corespunzatoare, plina de vitamine, minerale si alte elemente adiacente. De asemenea, si pentru ingrijirea dintilor exista recomandari privind intretinerea celor proprii cat ai copiilor dumneavoastra. Medicul stomatolog va poate ajuta cu sfaturi privind igiena orala si realizarea
unui program de profilaxie care sa previna complicatii ulterioare. Ce puteti face pentru dintii dvs?
Mutatiile hormonale din timpul sarcinii conduc la modificarea vaselor de sange si a tesutului conjunctiv. Astfel, se poate ajunge la o predispozitie accentuata catre inflamarea gingiei, ce se manifesta, de exemplu, printr-o sangerare repetata a gingiei.
In primul si ultimul trimestru nu sunt contraindicate anestezia si expunerea la radiatii din cauza riscului aparitiei unor malformatii ale fatului respectiv a avortului spontan. De aceea pt a evita acest lucru (aparitia cariilor complicate ce necesita anestezie si Rx pentru tratament) trebuie sa aveti grija si sa acordati o atentie deosebita mijloacelor de profilaxie.
Pentru a inlatura pericolul aparitiei cariilor si al inflamarii gingivale in timpul sarcinii trebuie sa intretinem o igiena stricta a cavitatii bucale. Dintre actiunile recomandabile enumeram :
- Curatarea dintilor dupa fiecare masa sau dupa consumul de dulciuri;
- Folosirea unei solutii bogate in fluor pentrucuratarea cavitatii bucale sau a unui gel pentru smaltul dintilor;
- O hranire sanatoasa si pentru dinti - foarte putin zahar si dioxid de carbon;
- Informatii, sfaturi si controale regulate la medicul stomatolog.
Cariile si gingivita la copii pot fi evitate doar daca le veti impune de timpuriu o igiena orala corecta. Rutina igienei bucale trebuie formata din primii ani si trebuie sa dureze de-a lungul intregii vieti.
Medicul stomatolog va recomanda...
Chiar inainte de eruptia dentara, curatati gingiile copilului dupa fiecare masa cu ajutorul unui tifon inmuiat in apa. Odata cu aparitia dintilor, puteti folosi o periuta de dinti cu par moale si pasta de dinti fluorurata de dimensiunea unui bob de mazare. La varsta de doi trei ani, copilul poate fi deja invatat tehnici de periaj corect.
Programati-va copilul la controale dentare chiar de la varsta de un an. Vizitele periodice vor deveni pentru copil o obisnuinta si il vor ajuta sa scape pe viitor de frica de medicul stomatolog.
Incurajati-va copilul sa discute despre temerile legate de controalele stomatologice, dar nu pomeniti niciodata cuvantul "doare" sau "durere".
Dezvoltarea si ingrijirea dintilor-ce trebuie sa stiti:
- dintii de lapte (temporari) sunt in numar de 20 si erup in totalitate in jurul varstei de 3 ani, ordinea lor de aparitie fiind diferita.
- dintii permanenti apar in jurul varstei de 6 ani incepand cu primul molar si incisivul central inferior. Procesul continua pana in jurul varstei de 21 de ani. Adultii au cel putin 28 de dinti permanenti si cel mult 32 (incluzand molarii 3 - maselele de minte).
- spalarea pe dinti se recomanda de doua ori pe zi.
- schimbarea periutei se recomanda o data la 3-4 luni.
Dieta corecta si atentia care se acorda igienei orale sunt foarte importante pentru pastrarea dintilor sanatosi in aceasta perioada. Cariile si afectiunile parodontale pot reprezenta o amenintare pentru adolescenti la fel ca si pentru adulti. Studii recente referitoare la indicele de sangerare a gingiilor la adolescenti arata ca trei sferturi din adolescentii cu varste cuprinse intre 13 si 17 ani sufera de hipersensibilitate gingivala.
Medicul stomotolog va recomanda...
Periati-va dintii corect de cel putin 2 ori pe zi. Programele scolare incarcate pot da nastere la obisnuinta de a consuma "gustari" nocive pentru dinti. Pentru a va mentine starea de sanatate a dintilor este bine sa incepeti cu o alimentatie controlata.
Daca purtati aparate dentare, acordati mare atentie igienei spatiilor interdentare. Puteti folosi ata dentara sau periute concepute special pentru curatarea eficienta a spatiilor si a aparatelor fixate pe dinti, precum si dusul bucal. Daca practicati sporturi corp la corp aveti in vedere mastile de protectie a dintilor care pot fi confectionate de medicul stomatolog.
Cum este si firesc, in relatiile dintre tineri zambetul joaca un rol foarte important.
Pe linga o igiena bucala riguroasa, la mentinerea unui zimbet atragator contribuie si vizitele peridice la medicul stomatolog.
Halena este mirosul neplacut al respiratiei si pe care nici o apa de gura sau pasta de dinti nu reusesete sa-l indeparteze. Respiratia urat mirositoare, numita si halena, are mai multe cauze, insa principala o reprezinta alimentele ingerate.
In timpul digerarii, unele alimente pot altera respiratia in mod trecator; usturoiul si ceapa, sosurile grase, tutunul, alcoolul sint cauzele mirosului neplacut, dar efectul acestora nu dureaza prea mult timp.
Afectiunile dentare constituie adesea cauza persistenta a unei respiratii urat mirositoare.
Cariile neglijate sunt insotite de gingivite (inflamarea gingiilor), putindu-se complica cu abcese dentare. De asemenea, dupa fiecare masa, dintii trebuie periati sau, daca acest lucru nu este posibil, cavitatea bucala trebuie clatita bine. Problemele bucale, ca inflamatiile si infectiile, sunt susceptibile de a altera mirosul respiratiei. Printre cele mai curente se numara micozele si anginele.
Bolile sinusurilor, cum sint rinitele si sinuzitele cronice, altereaza si ele mirosul respiratiei. Stresul poate fi o cauza deloc neglijabila a aceleiasi respiratii urat mirositoare.
Cauza principala a gingivitelor (inflamatia gingiilor) o constituie placa bacteriana (agregare bacteriana aderenta pe dinti, care nu poate fi indepartata prin jet de apa sau simpla clatire). In urma mineralizarii placii bacteriene se formeaza tartrul dentar.
Detartrajul este procedura de indepartare a tartrului si placii microbiene asociate acestuia de pe suprafetele dentare supra si subgingivale.
,,La moda'' este detartrajul cu ultrasunete care este indicat atit pentru indepartarea tartrului cat si a petelor colorate depuse pe suprafata smaltului. El trebuie efectuat obligatoriu o data pe an, iar la fumatori la 6 luni.
Detartrajul este urmat de un periaj profesional cu o pasta mai abraziva care si ea ajuta la indepartarea coloratiilor de pe dinti.
Detartrajul cu ultrasunete este nedureros, un mijloc modern, eficient, ergonomic de detartraj.
Pentru pacientii nemultumiti de culoarea dintilor lor, albirea este o metoda inofensiva si uneori are succes. Albirea dintilor la domiciliu a devenit, in ultimul timp, o preocupare frecventa, dar acest lucru trebuie facut dupa ce ai trecut pe la cabinetul stomatologic.
|
|
|
Servicii Profesionale |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Va stam la dispozitie in zilele de luni, miercuri si vineri, intre 14.00 si 18.00.
|
|
Adresa:
Str. Turturelelor, vis-a-vis de nr. 36
Tel:
0723.711.773
|
|